Vrijwilligerswerk

Je bent zeer welkom om enkele maanden tot een jaar vrijwilligerswerk te doen bij Alalay. Op die manier kan je kennis maken met de cultuur, de problematiek van de kinderen en doe je ervaring op gebied van ontwikkelingssamenwerking op. Het is belangrijk om te weten dat iedereen welkom is in Alalay ongeacht culturele achtergrond, taal, geloofsovertuiging en leeftijd! Elke vrijwilliger die achter de basiswaarden (gelijkheid, geloof, vertrouwen, rust, etc.) van de organisatie staat is welkom.

Als je beslist als vrijwilliger te gaan werken in Alalay is het belangrijk om stil te staan bij enkele uitdagingen. Je gaat te maken krijgen met veel cultuurverschillen tussen de Belgische cultuur en de Boliviaanse cultuur. Je gaat vertrekken met bepaalde verwachtingen waarna blijkt dat deze verwachtingen niet ingevuld zullen worden. Daarnaast zijn er veel andere waardeverschillen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijker in Bolivia om geduldig en flexibel te zijn dan om op tijd te komen en strikt een planning te volgen. Dit kan soms tot veel frustraties Leiden bij nieuwe vrijwilligers! Ook is het belangrijker voor de Bolivianen om de gevoelens van andere mensen niet te schaden dan om eerlijk en direct te communiceren. De Bolivianen vinden de Europeanen eerder koude mensen terwijl wij snel zouden kunnen zeggen over de Bolivianen dat ze niet eerlijk zijn. Bovendien gebeurt het dat de Bolivianen je gedrag anders interpreteren dan dat je het bedoelde.

De vrijwilligers bij Alalay

Dit alles wordt nog bemoeilijkt omdat je aan het communiceren bent in een andere taal. Daarom raden we de vrijwilligers aan om met een basis Spaans (minimum 1 jaar avondschool) te vertrekken.

Door deze verschillen is het belangrijk dat je een zelfredzame ingesteldheid hebt. Het is in het begin zoeken van je eigen aandeel in het hele gebeuren: wat kan ik betekenen voor de kinderen en voor deze organisaties, welke verwachtingen heb ik van hen en zij van mij?

Daarnaast word je geconfronteerd met veel pijn en lijden. Gaandeweg leer ja als vrijwilliger om deze pijn te kanaliseren en om jezelf terug op te laden ☺.

Veel gestelde vragen over het vrijwilligerswerk:

 • Kan ik vrijwilligerswerk doen via vzw Que te Vaya bien?
  De meeste vrijwilligers starten hun vrijwilligerswerk in de aldea, in El Torno, Santa Cruz de la Sierra. Ze ondersteunen de opvoeders in hun dagelijkse taken: verzorging en opvoeding van de kinderen, school opvolgen, leuke activiteiten doen, etc. 
 • Voor welke studies is een stage bij Alalay interessant?
  We zijn een tehuis voor straatkinderen en focussen ons vooral op opvoeding en gezondheid. Daarnaast is er natuurlijk ook nivelering en huiswerkbegeleiding. We hebben al stagiaires van Psychologie, Orthopedagogie en Verpleegkunde ontvangen.
 • Hoe werkt het logement in de aldea? Hoeveel kost dit?
  We bieden logement aan de vrijwilligers op het domein zelf. Ze delen een eigen huis. Afhankelijk van de hoeveelheid vrijwilligers heb je een eigen kamer of moet je er eentje delen met een andere vrijwilliger. De kostprijs is gratis. Ook eet je mee met de kinderen, dus enkel wanneer je eens zelf wilt kiezen wat te eten, moet je dat zelf betalen, anders eet je mee wat de pot schaft. Vegetariërs mogen kip of vlees laten staan.
 • Heb ik een visum nodig?
  Je bent zelf verantwoordelijk om een visum te regelen. Procedurevragen met betrekking tot een verblijfsvisum mogen uiteraard altijd gesteld worden.  Met een toeristenvisum kun je maximum drie maanden blijven. We hebben bij voorkeur vrijwilligers die langer dan drie maanden blijven, want de aanpassing en de taal vormen in het begin meestal een barriere, maar dat loopt later altijd wel los.
 • Moet ik Spaans kunnen spreken? Moet ik lessen volgen?
  Voor ons is het belangrijk dat je een basis Spaans hebt, zodat je snel met het personeel en de kinderen kunt communiceren.
 • Ik ben geïnteresseerd! Wat moet ik doen om de stage aan te vragen?
  Stuur dit aanvraagformulier voor vrijwilligers naar vzwquetevayabien2013@gmail.com met een korte motivatie en dan zullen wij samen met jou verder kijken. Wij geven het formulier door aan de directrice van Alalay en dan kunnen we vrij snel bevestiging geven of je al dan niet kan komen. Als het kan, zou het fijn zijn als je het formulier in het Spaans invult.
 • Nog een vraag die niet beantwoord is?
  Stuur een vraag via het contact formulier hier onder en we contacteren u zo snel mogelijk terug.

 

Eén reactie op Vrijwilligerswerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Reacties