Koeienproject

Koeienmelk tegen bloedarmoede.

welkom_projectenIn september 2011 is het project van start gegaan met twee koeien: Niña en Negra die gedoneerd waren door Spaanse donateurs. In december is het project aangevuld met de koeien die wij samen gekocht hebben: Elsi, Pita en Klara. Alle vijf de koeien zijn op dit moment dik en gezond. Drie koeien geven melk: Elsi, Pita en Klara. Niña, Negra en Elsi zijn langs de stier geweest en verwachten een kalfje. Als het kalfje geboren wordt zullen ze weer melk geven.

Resultaten

KalfjeJairo heeft me een overzicht bezorgd van het project vanaf september 2011 tot en met juni 2012. In totaal hebben de koeien 9463 liter melk gegeven. Daarvan is 3118 liter geconsumeerd door de kinderen. 6345 liter is verkocht op de plaatselijke markt. In totaal heeft Alalay zo een inkomst gegenereerd van 17984 Bolivianos wat overeenkomt met 1980 euro. Daarvan werd 837 euro gebruikt om de koeien te voeden en medische zorg te geven. 1143 euro hebben ze kunnen investeren in de opzet van andere projecten. Als deze cijfers de volgende jaren stabiel blijven, zal de investering in het project in drie jaar terug verdiend zijn. Bovendien kunnen de koeien nog aan een vrij hoge prijs verkocht worden aan de slachter als ze geen melk meer geven.

Belangrijker dan de financiële vooruitgang: de dokter heeft de kinderen nogmaals onderzocht op bloedarmoede en waar vorig jaar 85% van de kinderen aan bloedarmoede leed, is dat dit jaar nog maar 10%. Het project is dus een groot succes!

Afgelopen jaar heeft Jairo zich gespecialiseerd in de koeien. We weten nu perfect met welk voer de koeien het beste melk geven, wanneer ze gedekt moeten worden, etc. We verwachten dat komende jaren het project meer winsten zal genereren. We denken er ook aan om eventueel een melkmachine te kopen. Ik moet me nog informeren over de kosten van deze investering. Aangezien de lonen laag zijn voor de werknemers van Alalay, kan het veel gunstiger zijn om (deeltijds) een extra persoon aan te nemen.

Update

Koe KlaraWe hebben twee nieuwe koeien en een stiertje gekocht! In totaal zijn er nu zeven koeien en één stier in de aldea. De nieuwe koeien zijn jonger dan de andere koeien en hebben nog maar 1 kalfje gekregen. Daardoor geven ze nog niet zo veel melk als een koe die al 3 of 4 kalfjes heeft gekregen. Het voordeel is dat we deze koeien langer bij ons kunnen houden, waardoor we minder moeten verhandelen. Dankzij de stier zullen de koeien ook niet meer verplaatst moeten worden om gedekt te worden. Dit betekende immers een grote kost in het project. Iedereen is blij met de investering, behalve hermano Isidro, hij moet immers de koeien elke dag melken! Negra heeft trouwens haar vijfde gezonde kalfje op de wereld gezet. Het kalfje zal verkocht worden. Bovendien denk ik dat we Elsi ook nog zullen verkopen, omdat ze niet zo veel melk geeft, waardoor ze relatief duur is in onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Reacties